Discursul copresedintelui ALDE, Calin Popescu Tariceanu la lansarea candidatilor ALDE Prahova

Copreședinții ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin au fost prezenti vineri la evenimentul de lansare a candidatilor ALDE din județul Prahova, eveniment ce a avut loc în sala „Europa” a Consiliului Județean Prahova.

Iată discursul copreședintelui ALDE Călin Popescu- Tăriceanu:

”Dragi colegi,

Doamnelor şi domnilor, reprezentaţi ai conducerii ALDE, stimaţi primari în funcţie şi consilieri şi candidaţi pentru funcţiile din administraţia locală.

Ceea ce vreau să vă spun în continuare, pentru mine, este foarte neplăcut, este supărător şi este chiar trist. Astăzi, în timp ce veneam spre Ploieşti, colega mea, doamna Gavrilescu şi colegii din echipa care a organizat această întâlnire m-au rugat să trec întâi pe la sediul ALDE din Ploieşti şi am acceptat această invitaţie. Şi ulterior mi-au spus că îţi propunem ca în drum spre sală să ne oprim o clipă şi să depunem o floare la statuia lui I Gh. Duca. Şi am spus: Da! E un gest frumos. Şi ne-am oprit la mormântul lui I Gh. Duca, eram însoţiţi de o bună parte din tinerii care sunt aici în sală şi am crezut de cuviinţă că este nevoie, fără pretenţia de a face o lecţie de istorie, să le spun acestor tineri care este semnificaţia acestui gest al nostru.

  1. Gh. Duca este, fără îndoială, una din victimele care au căzut în perioada legionară în România. A fost un reprezentant de seamă al Partidului Naţional Liberal, preşedinte şi prim-ministru al României. După ce ne-am oprit la mormântul lui I. Gh. Duca am mers mai departe şi am văzut bustul lui Nicolae Iorga. O altă mare personalitate pe care mulţi dintre dumneavoastră o ştiţi, mare om politic, mare istoric, intelectual de vază, care de asemenea a căzut victimă legionarismului. Cei care sunteţi mai tineri şi poate la lecţia de istorie aţi lipsit, legionarismul a fost o mişcare în România antebelică inspirată de nazism, o mişcare de factură totalitară, o mişcare xenofobă, rasistă, expresia intoleranţei, care a făcut numeroase victime în România, nu numai printre oamenii politici de vază.

Şi sigur că acesta a fost un moment trist pentru mine, pentru că, fără să vreau, m-a dus cu gândul la acea perioadă de negură a societăţii româneşti. Mişcarea legionară a fost cea care a încercat să distrugă democraţia şi parlamentarismul în România. Iar eu, ca liberal, acest lucru nu îl pot trece cu vederea.

Tristeţea este şi mai mare când este completată de ceea ce văd ca spectacol politic în PNL, fostul Partid Naţional Liberal, noul Partid Naţional Liberal cum se spune azi, care nu mai are nimic de a face cu liberalismul, dovadă că promovează drept candidat la Primăria Bucureştiului un om care este exponentul mişcării neo-legionare din România de astăzi.

Cum mai poate PNL să se revendice ca partid liberal? Cum mai poate el să pretindă că reprezintă valorile consacrate ale liberalismului, care sunt legate de drepturile şi libertăţile individului?

Este o ruşine pentru Partidul Naţional Liberal care doreşte să se mai revendice de la tradiţia istorică să vină astăzi cu un asemenea candidat pentru Primăria Bucureştiului.

Mai mult de atât, cred că singura posibilitate pentru a contracara această imbecilitate a PNL-ului, a conducerii PNL-ului de astăzi de a desemna un astfel de candidat, este ca preşedintele de onoare al PNL-ului, Mircea Ionescu Quintus, să opună veto-ul său, veto-ul său moral şi politic, acestei decizii. Cealaltă variantă este să îşi dea demisia de onoare din calitatea de preşedinte al PNL-ului, dacă consideră că rămâne fidel idealurilor sale liberale din tinereţe şi care l-au purtat până în ziua de astăzi.

Aşadar, dragi colegi, vorbindu-vă cu multă tristeţe şi supărare de aceste lucruri, vă propun să ţinem o clipă de reculegere în memoria martirilor Partidului Naţional Liberal, care au căzut victimă legionarilor din România.

Dragi colegi şi mai ales tineri,

Vreau să vă spun un lucru, politica nu se face din oportunism. Politica se face din convingeri profunde, iar dacă astăzi sunteţi liberali trebuie să înţelegeţi că valorile şi principiile pentru care înaintaşii liberalismului în România au luptat rămân şi astăzi valabile.

Drepturile şi libertăţile individuale nu sunt un moft, aşa cum a spus recent ministrul Justiţiei. Aceste lucruri nu sunt negociabile pentru noi. Dacă aţi venit să militaţi în partidul liberal, nu puteţi să fiţi de acord nici cu derapajele şi abuzurile care au loc astăzi în România la adresa cetăţenilor, nici nu putem să fim de acord cu ceea ce unii cred că este statul de drept, statutul bazat pe instituţii de forţă. Trebuie să înţelegem că statul de drept este reprezentat de instituţiile care apară drepturile şi libertăţile fiecăruia dintre dumneavoastră şi dintre concetăţenii noştri.

Sunt lucruri care, acum 20 de ani, credeam că au fost obţinute pentru totdeauna. Iată că, din păcate, după 25 de ani de democraţie trebuie să observăm, cu tristeţe, că aceste lucruri sunt puse din nou în discuţie şi că multă lume nu înţelege care este esenţa şi cheia de boltă a democraţiei. Avem, aşadar, o misiune nobilă, căreia vă cer să vă dedicaţi toate eforturile. Dar, sigur că, alegerile care se apropie, ne obligă la un dialog cu cetăţenii pe alte teme, care sunt temele de interes local, temele legate de viaţa de zi cu zi. Şi m-am bucurat astăzi foarte mult că am văzut la această tribună, la acest microfon, vorbind oameni care dovedesc că au experienţă, că au competenţă şi sunt oameni capabili să conducă înainte sau să solicite un mandat pentru a conduce destinele comunităţilor lor.

Şi, sigur că, e un moment potrivit, nu vreau să îi fac un elogiu Grațielei, dar vreau să vă spun câteva lucruri care ţin de contribuţia ei la crearea ALDE, la pornirea acestei noi mişcări politice de factură autentic liberală şi la relaţia frumoasă şi de încredere care s-a stabilit între noi. Această relaţie a fost punctată de câteva momente politice, aşa cum v-am spus: crearea ALDE, entuziasmul şi determinarea Grațielei de a face o organizaţie puternică la Prahova, lucru pe care l-a realizat împreună cu alţi colegi, fie cu colegi mai vechi, cum e Horia Toma, fie că e vorba de colegi mai noi, precum e Cătălin Beciu, fie că e vorba de primarii care astăzi sunt alături de noi şi consilierii municipali şi comunali, cărora tuturor le mulţumesc, pentru că au luat această hotărâre, care nu cred că a fost cea mai uşoară la momentul respectiv.

Un alt moment important pe care vreau să îl subliniez este cel al intrării ALDE la guvernare. A fost o perioadă grea, de frământări personale pentru mine, pentru a face cele mai bune alegeri şi am avut posibilitatea să avem doi miniştri cu două portofolii grase, cum se spune, grele, adică cu responsabilitate. Unul dintre aceste portofolii a fost cel al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, unde am fost reprezentaţi cu cinste şi de ministrul Gerea, dar şi de Cătălin Beciu, secretar de stat, căruia îi mulţumesc aici pentru efortul extraordinar pe care l-a făcut şi nu numai pentru ceea ce a făcut, dar şi pentru ceea ce continuă să facă.

Şi al doilea portofoliu este, evident, cel al Ministerului Mediului, pe care l-a ocupat Graţiela Gavrilescu. Mă bucur că Graţiela, aşa cum o ştiam, şi-a dus mandatul cum mi-aş fi dorit şi eu, adică, aţoasă, cu curaj, cu determinare, fără să se teamă de atacuri, de adversităţi, a performat mult mai bine decât mulţi bărbaţi care erau în Guvern. Felicitări Graţiela!

Datorită doamnei Gavrilescu, ALDE a devenit mai cunoscut, a devenit mai puternic şi cred că alegerea doamnei Gavrilescu pentru funcţia de candidat pentru Ploieşti nu putea să fie decât consecinţa logică, consecinţa firească a evoluţiei pe care a avut-o doamna Gavrilescu în politică, a performanţei pe care a arătat-o şi o arată în continuare ca om politic, ca deputat, ca ministru.

Ceea ce mă bucură este că, odată mandatul de ministru încheiat, Graţiela nu a considerat că şi-a terminat obligaţiile politice, nu faţă de ALDE, ci faţă de cetăţenii care au ales-o. Am văzut-o în continuare extrem de atentă, cu un simț politic deosebit, care o ajută să sesizeze problemele critice cu care se confruntă societatea şi, de fiecare dată, fără să o rog, fără să îi cer, fără să îi sugerez, am văzut-o reacţionând prompt, luând atitudine şi criticând actualul Guvern fără niciun fel de menajamente, aşa cum îi stă bine oricărui politician adevărat. Bravo Graţiela, continuă tot aşa!

În ceea ce priveşte Primăria Ploieştiului, nu vine pe un teren necunoscut. Vă aduc aminte, Graţiela ştiu că ai fost viceprimar. Are o experienţă administrativă la primărie, are o experienţă şi mai mare ca ministru într-un domeniu complicat, domeniul mediului, protecţiei mediului, e un domeniu complicat, un domeniu delicat. Cred că aceste experienţe cumulate, plus experienţa de parlamentar, o vor ajuta pe Graţiela să facă faţă cu brio acestei competiţii.

Când a început competiţia ştiam care sunt contracandidaţii şi într-o discuţie amicală i-am spus: Graţiela să te baţi cu convingere că ai prima şansă şi noi vom sta alături de ţine. Cred acest lucru cu mai multă tărie în acest moment, acela că Graţiela va fi primarul ALDE din cel mai mare oraş după Bucureşti din ţară şi îmi doresc foarte mult acest lucru. Mă bucur că ştiu că avem la Prahova o organizaţie foarte puternică şi vreau ca succesul Grațielei să fie completat şi de ceilalţi colegi care sunt candidaţi pentru funcţiile de primari şi consilieri, şi mă aştept, ca în felul acesta, Prahova să devină port-drapelul liberalismului în România.

Avem şi în Bucureşti o competiţie serioasă, dar, pentru că sunt astăzi la Prahova, vreau să vă mulţumesc încă o dată pentru eforturile pe care le-aţi depus, pe care le faceţi astăzi aici ca să fim împreună şi să ne susţinem candidaţii.

Vă urez tuturor mult succes şi cred că vor fi la fel de bătăioşi cei care sunt astăzi reprezentanţii noştri, precum este Adi Diaconu, campion mondial la box.

Să vă bateţi cu convingere pentru idealurile noastre şi pentru ceea ce cetăţenii aşteaptă de la noi – o administraţie locală onestă, formată din oameni competenţi. Mult succes!

Vă mulţumesc!”